miercuri, 6 august 2008

Leac pentru suflet

Un articol de Howard G. Charing , tradus si postat cu acordul autorului .Multumim Ioanei-Maria Iliut pentru traducerea in romaneste. Copyright pentru traducerea in limba romana www.nierika.ro .

“Fie ca planta este menita vindecarii trupului sau a sufletului, sau fie ca este parte a unei ucenicii, ceea ce o face sa lucreze sunt bunele intentii indreptate catre ea. Plantele sunt fiinte care au propriile forme, sau pot fi asemanatoare oamenilor, cu fete si trupuri. Daca spiritul accepta persoana, iar persoana are vointa, spiritul ii ofera energie. Drumul catre cunoastere se deschide, iar vindecarea are loc.” Guillermo Arevalo, Shipibo Maestro

Howard G. Charing - Lecuirea cu spiritele plantelor din Amazonia

In traditia amazoniana lucrul cu “plantele invatator” (plantas maestras) este cunoscut ca “Dieta samanului”. Aceasta munca poate fi vazuta ca o serie de actiuni care incorporeaza spiritul plantei in propriul spirit al persoanei. Din aceasta incorporare sau uniune, spiritul plantei ii informeaza si invata atat pe maestro, cat si pe ucenic. Ei invata cantecele magice (icaros), care invoca puterea plantei, cum sa utilizeze planta in scopuri de vindecare si cum sa il intareasca pe cel care tine dieta, atat pe plan psihic cat si pe plan fizic.

Scopul dietei este de a pregati corpul si sistemul nervos pentru intelegerea puternica si expansiunea constiintei date de plantele invatator.

PROVOCĂRI LA NIVEL RAŢIONAL

Acceptarea existentei plantelor invatator constituie o provocare semnificativa pentru rationala minte vestica, fiind nevoie de doza de imaginatie pentru a incorpora “cealalta” constiinta, sau spiritul plantei. Mai mult decat atat, cuvantul “saman” a ajuns in Amazonia relativ recent. Nativii au mai multe denumiri pentru specializarea in plante a unui maestro sau vegetalista. Benjamin Ochavano, un Shipibo vegetalista in varsta de 70 de ani, povesteste cum tatal lui, care era vindecator, era cunoscut ca si moraya sau banco (versiunea spaniola a unui curandero). Un curandero se putea specializa apoi pe o planta speciala, asa cum este chonta (bambus), numindu-se apoi chontero, la fel cum cel care se specializa in arome, avea sa fie numit perfumero.

Alta provocare a mintii Vestice rationale, ce isi doreste sa patrunda in lumea magica in care spiritele plantelor ne aduc, este aceea ca aceasta lume este accesibila in special prin intermediul limbajului viselor sau a unei expansiuni a imaginatiei. Astfel, visele si puterile noastre imaginative, devin porti in timpul unei diete cu plante, conectandu-ne astfel cu spiritul plantei.

Alonso del Rio, un prieten care a trait cu populatia Shipibo, este echipat intr-un mod unic, pentru a fi o punte intre intelepciunea indigena si lumea Vestica. El relateaza:“Mintea unui maestro traditional este foarte diferita de a ta sau de a mea.El a trait in padurea tropicala, fara a avea contact cu lumea Vestica , asadar, a avea acces la aceleasi viziuni, la aceleasi coduri, este dificil. Dar am gasit ca expansiunea constiintei si puterea pe care planta ti-o daruieste pentru a intelege multe lucruri este perfect valida.

Spatiul magic in care suntem transportati“ putem sa il numim “subconstient” sau orice alt termen am vrea sa folosim, depinde de modelul nostru psihologic €“ este un spatiu in care toate imparatiile naturii pot comunica. Adica, oamenii pot vorbi cu plantele, plantele cu minereurile, minereurile cu animalele, iar animalele cu oamenii…toate in aceeasi limba. Este o comunicare foarte reala si unul dintre cele mai mari mistere existente. Este ceva ce o persoana din Anglia sau o persoana nascuta in Lima, Perupoate experimenta la fel cum o face o persoana din Amazonia.
Pentru ca o faci fara a vorbi intr-un dialect nativ, nu functioneaza prin intermediul mintii, ci intre un suflet si celalalt. Acest lucru mi-a fost subliniat in timp ce discutam cu Juanita, proprietara unui stand din faimoasa piata de plante din Pasaje Paquito, Belen, aproape de Iquitos. Ea descria unele dintre potiunile, lotiunile, plantele, tonicele, scoartele, radacinile, uleiurile, afrodisiacele si frunzele pe care le vinde, remarcand faptul ca “Atunci cand vorbesti cu plantele, ajungi sa le cunosti ca pe niste prieteni, ele au propriile lor suflete, propriile personalitati.”

ATRACŢIA PLANTELOR

Faimoasa potiune a iubirii din Amazonia, cunoscuta ca pusanga1 demonstreaza aceasta relatie complexa dintre saman si spiritul plantei. Din punctul de vedere Vestic, rational, nu are niciun sens, ca un preparat din frunze, radacini si seminte sa poata atrage un iubit, sau sa aduca noroc. Totusi, am avut privilegiul sa fiu invitat sa particip la prepararea de pusanga, lucru care in mod normal se intampla departe de clienti. Aceasta experienta mi-a aratat faptul ca, departe de a interfera cu libertatea altor indivizi sau alocarea lor cu un “numar”, pusanga modifica ceva in interiorul nostru, ceea ce era eliberat de ingrediente, magia plantelor. Orice ar fi, acest lucru dadea un sentiment de implinire si de bine. Intrebandu-l pe samanul Javier Arevalo, ce face pusanga de fapt €“ daca este in noi sau in afara noastra“ el a raspuns: “Atunci cand o torni pe pielea ta, ea incepe sa iti penetreze spiritul, iar spiritul este ceea ce iti da forta de a atrage oamenii. Spiritul este cel care atrage.” Nu ar fi drept sa numim acest lucru “magie simpatetica”. Pentru a ilustra acest lucru, apa folosita in mod traditional la prepararea de pusanga (care este preparata special pentru fiecare client), este colectata dupa o calatorie indelungata prin jungla €“ uneori de patruzeci sau cinzeci de mile“ unde nu sunt oameni si unde este colectata apa in puturi de argila. Mii de exemplare dintre cei mai frumos colorati papagali Ara, se aduna la aceste puturi pentru a bea apa imbogatita cu minerale.

Acum, marea incercare a imaginatiei noastre este de a aduce in noi cunoasterea, sentimentul, simtul ca apa din pusanga a “atras” mii dintre cele mai frumos colorate creaturi de pe planeta. Daca puteti sa treceti peste aceasta incercare a imaginatiei, se va genera o schimbare de constiinta in sufletul vostru. Pentru a va demonstra acest lucru, gasiti un moment si un spatiu linistite, inchideti ochii si cu puterea imaginatiei, patrundeti in padurea inverzita, bogata, plina de viata, culoare si sunet. Simtiti vibratia bogata a junglei ca o respiratie unica, ritmica, o totalitate a fortei vitale. Cand aveti aceasta imagine, largiti-o pentru a include caldura umeda, mireasma pamantului, parfumul florilor, auziti sunetul insectelor si cantecul pasarilor, permiteti tuturor simturilor sa experimenteze aceste senzatii. Dupa ce ati infaptuit acest lucru, aduceti aceste experiente senzoriale in fiinta voastra. Cand sunteti pregatiti, deschideti ochii si verificati cum va simtiti.

MAI MULT DECÂT O DIETĂ

Şamanii spun ca plantele ne conecteaza cu natura pentru ca ele isi extrag nutrientii direct din Pamant, din razele Soarelui, din aer si apa. Ele ne permit sa ne cunoastem si sa ne recunoastem. Un saman trebuie sa stie acest lucru si sa isi iubeasca semenii pentru a-i putea vindeca. Maestros nu inventeaza diete, acestea le sunt date de catre insesi spiritele plantelor; dar dietele sunt mai mult decat doar abtinerea de la anumite mancaruri si activitati. Ele presupun o stare de purificare, retragere, angajament si respect pentru conexiunea cu tot ceea ce este in jur €“ mai presus de tot, pentru jungla.Puterea plantelor poate sa lucreze in mai multe feluri €“ culorile florilor, parfumul, forma si asocierile lor.
Maestro Artiduro Aro Cardenas explica: “Un miros are puterea de a atrage. Eu pot sa fac mirosuri care sa atraga afacerile, oamenii care cumpara. Trebuie doar sa te freci cu el pe fata si iti aduce oameni pentru afacerea ta, iar daca vinzi, iti aduce cumparatori. Fac si parfumuri pentru dragoste si altele pentru inflorire. Acestea sunt forte ale naturii , ceea ce fac eu, este sa ii dau o directie prin suflul meu, pentru a avea efect. Folosesc experienta mea cu plantele cu care am tinut dieta. Am o relatie cu plantele si cu pacientul“ nu pot face aceste lucruri la o scara comerciala. Atunci cand tin o dieta, iau in mine puterea plantei , iar aceasta ramane cu mine. Mai tarziu gasesc boala sau suferinta persoanei, sau care este lucrul pe care si-l doresc, iar planta ma ghideaza si imi spune daca este potrivit pentru acea persoana, iar eu o vindec.”

TRATÂND RELAŢII

La fel ca multi alti maestros, Artiduro lucreaza cu plantele, nu numai pentru a vindeca bolile, ci si pentru a rezolva probleme domestice si de familie: “Sunt oameni care vin la mine pentru a-i ajuta sa scape de dependenta de droguri, altii vin cu probleme de familie. Sa presupunem ca barbatul a plecat si si-a lasat familia, Mama este aici cu copiii iar tatal este plecat departe. Eu il atrag asa incat sa se intoarca la casa lui si astfel se reconsolideaza familia. In scurt timp el se va gandi la copiii si familia lui si se va intoarce. Nu trebuie sa am planta fizica in fata mea, chem spiritul plantei care lucreaza pentru acest lucru €“ parfumuri de renaco, huayanche, lamarosa, sangapilla“ si ii chem spiritul inapoi acasa. Suflu fum pentru a-i reuni.”

Alt mod (foarte placut) de a experimenta calitatile, constiinta sau spiritul plantei, este cand plantele sunt folosite pentru a atrage forte benigne prin los baños florales, sau baile florale. Astfel individul este imbaiat in flori care au stat in apa pentru mai multe ore. Maestro pregateste apa prin suflarea fumului de mapacho (trabuc facut din tabac de jungla) impreuna cu intreptarea intentiei catre apa cu flori. Şi aici, aceste flori si plante au fost culese uneori din locuri adanci si greu accesibile din padurea tropicala si selectate pentru calitatile lor specifice de care maestro simte ca persoana are nevoie.

EFECTE PERMANENTE

Lecuirea cu dietele de plante este total diferita de medicatia farmaceutica, ce afecteaza persoana doar in timpul tratamentului; aceste tratamente cu plante par sa aiba un efect permanent intr-un fel, metaforic sau nu, modificand constiinta sau ADN-ul persoanei. Una dintre marile revelatii pe care le putem experimenta atunci cand lucram cu spiritele plantelor este aceea ca nu suntem separati de lumea naturala. In cultura Vestica ne percepem ca fiind fiinte separate, mintile noastre sunt adanc inradacinate in existenta noastra fizica €“ in mod tipic suntem in capul nostru. Plantele ne arata ca acest fel de existenta este o iluzie si ca de fapt suntem toti conectati, iar orice altcevaeste un element discret in marele camp universal al constiintei, sau altfel spus, Spiritul. As dori sa mentionez aici ajutorul de nepretuit al lui Peter Cloudsley in interviurile cu Maestros.

UNELE PLANTE DE PUTERE DIN AMAZONIA

CHIRIC SANANGO (BRUMFELSIA GRANDIFLORA)

Este buna pentru raceli si artrita si are ca si efect incalzirea corpului atat de mult, incat maestros sfatuiesc un dus rece dupa fiecare doza! Aceasta planta poate fi folosita in bai pentru noroc si pentru a avea succes la pescuit, la vanatoare, etc. Aceasta planta ii ajuta pe oameni sa isi deschida inimile pentru a simti dragostea fata de oameni si animale (incalzeste o inima rece) si daruieste abilitatea de identificare cu alte persoane ca si cum ti-ar fi frati sau surori. Creste in general in Amazonul Superior si in cateva “restingas” (locuri inalte care nu se inunda niciodata) in Amazonul Inferior. Darul chiric sanango este respectul de sine si dezvolta o legatura stransa cu sinele.

GUAYUSA (PIPER CALLOSUM)

Este buna pentru aciditate excesiva, alte probleme digestive ale stomacului si bilei. Este in acelasi timp energizanta dar si relaxanta si dezvolta taria mentala. Guayusa mai are si efectul de a da vise lucide (starea de a fi constient in timpul unui vis). Aceasta planta mai este cunoscuta si sub numele “planta celui care sta de veghe”, deoarece da o anumita stare de constiinta asupra mediului inconjurator chiar si in timpul somnului. Experianta mea cu aceasta planta a fost incredibila. Am realizat faptul ca granita dintre somn si starea de veghe este mult mai fluida decat anticipasem. Chiar si acum, la ceva timp dupa ce am luat-o, visele mele sunt mai colorate, mai bogate si mai lucide decat pana acum. Cand consum aceasta planta, ma trezesc cateodata, nestiind daca m-m trezit intr-adevar sau daca visez ca m-am trezit.

AJO SACHA (PSEUDOCALYMMA)

Este o planta foarte importanta pentru samanii din Amazonia. La nivel fizic, ea purifica sangele si este folosita de oamenii care sufera de artrita si reumatism. Ea aduce de asemenea si putere mentala, acuitate a mintii si ii poate scoate pe oameni din saladera (o serie de ghinioane, inertie, sau sentimentul de a nu trai viata din plin). Planta este folosita pentru a imbunatati vanatoarea prin mascarea mirosului uman cu propriul miros asemanator usturoiului. In timp ce am luat aceasta planta mi-am perceput simturile ca fiind modificate si ascutite. Puteam sa imi focalizez atat vederea cat si auzul pentru a percepe sunetele care veneau din padurea tropicala, mirosul mi-a devenit mai ascutit si cumva puteam sa ma acordez la ritmul de respiratie al padurii tropicale. Sunetele insectelor si al pasarilor nu mai erau fenomene aleatoare, ci deveneau o respiratie ritmica, ce crestea si descrestea.

“Atunci cand vorbesti cu plantele, ajungi sa le cunosti ca pe niste prieteni, ele au propriile lor suflete, propriile personalitati.”

“individul este imbaiat in flori care au stat in apa pentru mai multe ore… aceste flori si plante au fost culese uneori din locuri adanci si greu accesibile din padurea tropicala “

Howard G. Charing este partener la Centrul pentru Şamanism Contemporan “Eagle's Wing”. Initierea lui in lumea samanismului a fost brusca, si a fost cauzata de un accident grav (un accident de lift) care a avut ca urmari, rani severe si o experienta NDE. Dupa multe luni de dureri fizice si dizabilitati, a avut o experienta transformationala, care i-a indreptat pasii pe drumul vindecarii. Daca doriti sa descoperiti mai multe despre munca lui, Howard organizeaza calatorii de “Lecuire cu spiritul plantelor” in padurea tropicala din Amazonia.

NOTE1: Pentru mai multe informatii referitoare la Pusanga vezi revista Sacred Hoop Nr36FOTOGRAFII:PAG. 20: Rolando, un expert dietaro, aratand unele dintre plantele medicinale.PAG 21 (sus): Maestro Artiduro preparand leacuri din plante. Jos: Unul dintre standurile din piata BelenCu remedii din plante, plante, uleiuri, tonice si potiuni.PAG 22 (sus): Howard primeste o baie florala ceremoniala de la Maestro Javier Arevalo.Jos: Benjamin Ochavano, un Shipibo Vegetalista de 70 de ani impreuna cu familia.

Niciun comentariu: